Massaman curry
Recept van Albert Heijn
Ingrediënten
- 3 stengels koelverse sereh citroengras
- 800 ml kokosmelk
- 150 ml water
- 3 laurierbladen
- 2 steranijsjes
- 800 g ribrunderlap
- 5 kardemompeulen
- 2 tl korianderzaad
- 2 tl komijnzaad
- 4 kruidnagels
- 0.5 tl witte peperkorrels
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl gemalen kaneel
- 15 g verse laoswortel (galangal)
- 75 g sjalot
- 5 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 1 tl zout
- 0.5 tl garnalenpasta in potje
- 2 el water
- 200 g vastkokende aardappel
- 200 g zoete aardappel
- 1 zoete ui
- 1 el tamarindepasta
- 1 el vissaus
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 50 g ongezouten pinda's
Bereiding
- Halveer het citroengras in de breedte. Snijd het zachte deel van het harde deel. Bewaar beide.
- Breng de kokosmelk samen met het water, de hardere steeltjes (bovenste helften) van het citroengras, de laurierblaadjes en steranijs aan de kook.
- Snijd ondertussen het vlees in blokjes van 3 cm, bestrooi royaal met zout en voeg toe aan het vocht.
- Laat ca. 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken tot het vlees zacht is. Schep af en toe het schuim eraf.
- Kneus ondertussen de kardemompeulen met het lemmet van een mes en haal de zaadjes eruit.
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de kardemom-, koriander-, komijnzaadjes, de kruidnagels, peperkorrels en chilivlokken tot ze beginnen te geuren.
- Dit duurt 4-5 min.
- Laat afkoelen op een bord. Schep samen met de kaneel in een vijzel en stamp en wrijf tot een fijne poeder. Schep de specerijen eruit en bewaar apart.
- Snijd ondertussen het zachte deel van de stengels citroengras in flinterdunne ringen. Schil en snijd de laos in zo dun mogelijke plakken.
- Snijd de sjalot in dunne ringen en de knoflook in plakjes. Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees grof.
- Rooster ook het citroengras, de laos, knoflook, sjalotten en peper 7-8 min. op middelhoog vuur. Of totdat ze beginnen te bruinen. Schep af en toe om.
- Schep de helft van het sjalottenmengsel met het zout in de vijzel en stamp en wrijf fijn. Voeg de rest toe en stamp en wrijf tot een pasta.
- Voeg de specerijen, garnalenpasta en het water toe en meng goed door. Voeg zo nodig beetje bij beetje extra water toe.
- Je kunt in plaats van een vijzel ook een kleine keukenmachine gebruiken.
- Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken van ca. 3 cm. Snijd de ui in 6 parten en de parten weer in de lengte door.
- Breng de kokosmelk in een wok aan de kook op middelhoog vuur. Doe de currypasta erbij en laat 3-4 min. op hoog vuur inkoken en indikken.
- Voeg de rest van de kokosmelk toe en verwarm op laag vuur.
- Neem de stukken vlees met een tang uit de pan en voeg toe aan de curry. Voeg ook de aardappelen, tamarindepasta, vissaus en kokosbloesemsuiker toe.
- Schenk de vleesbouillon door een zeef erbij (de steranijs en laurierblad mogen er ook bij) en laat op middelhoog vuur nog 10 min. koken. 20,"name":"stap 20". Voeg de ui toe en kook nog 10 min. Voeg de pinda’s toe en verwarm kort mee.
Massaman curry is een recept van Albert Heijn