Zuurdesembrood met sesamzaad
Recept van Albert Heijn
Ingrediënten
- 180 g zuurdesemstarter
- 500 g volkoren tarwemeel
- 350 ml water
- 100 g volkoren speltmeel
- 12 g zout
- 1 el arachideolie
- 50 g sesamzaad
Bereiding
- Meng de starter met het tarwemeel en het water en laat 3 uur losjes afgedekt met vershoudfolie staan.
- Gebruik dit mengsel als het flink in volume is gegroeid en er veel bubbels in zitten.
- Meng het startermengsel met de rest van het meel, het water en het zout tot een deeg.
- Schraap het deeg met de schraper op een schoon werkblad en kneed het in 10-15 min. elastisch.
- Duw het met je handpalmen steeds van je af en haal het weer terug. Voeg geen extra meel toe. Het deeg kan een beetje plakkerig blijven.
- Leg het deeg met behulp van de schraper in een ingevette mengkom. Dek af met vershoudfolie en laat 2 uur op een tocht- en zonvrije plek rijzen.
- Vouw en trek het deeg daarna gedurende 3 uur elk uur een beetje uit elkaar en vouw over het midden terug. Leg tussendoor steeds weer terug in de kom.
- Bestuif de rijsmand royaal met meel. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad.
- Duw het in het midden een beetje in, trek de bovenste kant een stukje van je af en vouw naar binnen over het deeg.
- Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling totdat je het hele deeg hebt gedaan en het goed blijft zitten.
- Keer het deeg om en vorm er met je handen een strakke, gladde, ronde bol van. Leg met de naad naar boven in de rijsmand en bestrooi licht met bloem.
- Dek losjes af met vershoudfolie en zet 12 uur in de koelkast.
- Zet de pan leeg in de oven en verwarm de oven voor op 230 °C. Haal de pan eruit als de oven op temperatuur is.
- Stort het deeg op een vel bakpapier. Maak er met een mesje 1 grote of 2-3 kleine inkepingen in. Bestrooi het deeg met het sesamzaad.
- Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig in de pan en doe de deksel erop
- Bak het brood in de oven in 35-40 min. goudbruin en gaar. Neem na 20 min. de deksel van de pan.
- Neem het brood uit de oven en laat 1 uur afkoelen op een rooster. Snijd het pas aan als het lauwwarm of op kamertemperatuur is.
Zuurdesembrood met sesamzaad is een recept van Albert Heijn