Krentenbollen met abrikoos
Recept van Albert Heijn
Ingrediënten
- 500 ml halfvolle melk
- 7 g gedroogde gist
- 2 el kristalsuiker
- 75 g krenten
- 150 g gedroogde gewelde abrikozen
- 500 g tarwebloem
- 0.5 tl zout
- 1 middelgroot ei
- 2 liter arachideolie
- 1 el poedersuiker
Bereiding
- Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Laat het niet te heet worden, dan werkt de gist niet goed. Voeg de gist en suiker toe.
- Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen. Laat ondertussen de krenten 10 min. wellen in heet water.
- Giet af, knijp het water eruit en dep droog met een schone theedoek. Snijd de abrikozen in stukjes die net zo groot zijn als de krenten.
- Zeef in een ruime kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven.
- Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken of garde het melkmengsel toe.
- Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
- Schep de gewelde krenten en abrikozen erdoor.
- Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is.
- Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.
- Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C.
- Gebruik eventueel een keukenthermometer. Doop de ijsschep kort in de hete olie.
- Schep langs de rand van de kom met beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom.
- Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen. Bak de oliebollen in delen met 4 tegelijk in ca. 6 min. goudbruin en gaar.
- Schep ze af en toe om, zodat ze egaal van kleur worden.
- Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je nieuwe gaat bakken.
- Bestrooi met poedersuiker.
Krentenbollen met abrikoos is een recept van Albert Heijn