Spanakopita
Recept van Albert Heijn
Ingrediënten
- 10 vellen diepvries filodeeg
- 2 tl venkelzaad
- 1 citroen
- 250 g venkelknol
- 15 g verse platte peterselie
- 22.5 g verse dille
- 7.5 g verse munt
- 1 bosje salade-ui
- 300 g AH Biologische feta 50+
- 800 g verse spinazie
- 1.5 tl zout
- 2 middelgrote eieren
- 75 ml milde olijfolie
- 0.5 tl chilivlokken
- 40 g AH Biologisch bulgur
Bereiding
- Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin het venkelzaad 5 min. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
- Maak de venkel schoon en snijd in kleine blokjes van ca cm. Snijd ook het venkelgroen fijn.
- Snijd de kruiden fijn en de salade-ui in ringetjes. Verkruimel de feta.
- Doe de spinazie in een vergiet. Bestrooi met het zout en ‘kneed’ in 5 min. al het vocht uit de spinazie zodat het slinkt.
- Doe de spinazie in een grote mengkom. Klop in een andere kom de eieren los.
- Doe de olie in een kommetje.
- Meng de eieren met het venkelzaad, 1 tl citroenrasp (per 4 personen), de venkelblokjes en het groen, de kruiden, salade-ui, feta, chilivlokken en 2el olie (per 4 personen) door de spinazie
- Kneed goed door. 1
- Bekleed de bakvorm met 3 vellen filodeeg. Zorg dat de vellen overlappen
- Smeer het deeg met behulp van het bakkwastje in met wat olie en herhaal met een 2e laag van 3 vellen. Het deeg mag iets scheuren
- Bestrooi de bodem met de bulgur
- Verdeel het feta-spinaziemengsel over de bodem. Dek af met de rest van het filodeeg. Smeer de bovenkant royaal in met de olie
- Vouw de overhangende randen losjes naar binnen en bestrijk de rand goed met olie
- Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de taart. Bak in het midden van de oven in 45-50 min. goudbruin en gaar.
Spanakopita is een recept van Albert Heijn