Spanakopita

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 10 vellen diepvries filodeeg
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 citroen
  • 250 g venkelknol
  • 15 g verse platte peterselie
  • 22.5 g verse dille
  • 7.5 g verse munt
  • 1 bosje salade-ui
  • 300 g AH Biologische feta 50+
  • 800 g verse spinazie
  • 1.5 tl zout
  • 2 middelgrote eieren
  • 75 ml milde olijfolie
  • 0.5 tl chilivlokken
  • 40 g AH Biologisch bulgur

Bereiding

  1. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.
  2. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin het venkelzaad 5 min. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
  4. Maak de venkel schoon en snijd in kleine blokjes van ca cm. Snijd ook het venkelgroen fijn.
  5. Snijd de kruiden fijn en de salade-ui in ringetjes. Verkruimel de feta.
  6. Doe de spinazie in een vergiet. Bestrooi met het zout en ‘kneed’ in 5 min. al het vocht uit de spinazie zodat het slinkt.
  7. Doe de spinazie in een grote mengkom. Klop in een andere kom de eieren los.
  8. Doe de olie in een kommetje.
  9. Meng de eieren met het venkelzaad, 1 tl citroenrasp (per 4 personen), de venkelblokjes en het groen, de kruiden, salade-ui, feta, chilivlokken en 2el olie (per 4 personen) door de spinazie
  10. Kneed goed door. 1
  11. Bekleed de bakvorm met 3 vellen filodeeg. Zorg dat de vellen overlappen
  12. Smeer het deeg met behulp van het bakkwastje in met wat olie en herhaal met een 2e laag van 3 vellen. Het deeg mag iets scheuren
  13. Bestrooi de bodem met de bulgur
  14. Verdeel het feta-spinaziemengsel over de bodem. Dek af met de rest van het filodeeg. Smeer de bovenkant royaal in met de olie
  15. Vouw de overhangende randen losjes naar binnen en bestrijk de rand goed met olie
  16. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de taart. Bak in het midden van de oven in 45-50 min. goudbruin en gaar.
Spanakopita is een recept van Albert Heijn