Vietnamese loempia's
Recept van Albert Heijn
Ingrediënten
- 2 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 100 g shiitake
- 50 g vermicelli glass noodles soe-oen
- 200 g diepvries rauwe gepelde garnalen
- 1 middelgroot ei
- 200 g kipgehakt naturel
- 0.5 tl zout
- 0.25 tl witte peper
- 0.5 tl suiker
- 1 tl Bio Today yeast free vegetable stock powder in pot
- 35 ml Koh Thai fish sauce
- 150 g peen julienne
- 1 liter arachideolie
- 15 diepvries loempiavellen
- 1 babyromainesla
- 1 limoen
- 1 rode peper
- 25 g suiker
- 50 ml water
- 15 g verse munt
- 15 g verse Thaise basilicum
Bereiding
- Snipper de sjalotten. Knijp ze fijn tussen je handen om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken. Snijd de knoflook fijn. Snijd de shiitake fijn.
- Laat de glasnoedels weken in heet water. Knijp daarna zo goed mogelijk uit en knip in kleine stukjes van ca. 2 cm.
- Snijd de garnalen fijn. Splits het ei.
- Meng het gehakt met de fijngesneden garnalen, het zout, de witte peper, de suiker, de bouillonpoeder, de vissaus, de sjalotten, ? van de knoflook en het eiwit.
- Het eigeel wordt niet gebruikt. Kneed het mengsel met schone handen 3 min. goed door, totdat het gehakt iets lichter van kleur wordt en alles goed gemengd is.
- Meng de peen, shiitake en glasnoedels erdoor. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast.
- Verhit de olie tot 180 °C.
- Leg een loempiavel met een punt naar boven op het werkblad.
- Schep ca. 70 g van het kip-garnalenmengsel (per 15 stuks) op ca. 7 cm van de onderkant in het midden van het loempiavel en maak er een bergje van
- Vouw een punt van het vel over de vulling, trek het vel iets naar je toe en vouw de zijkanten van het vel naar binnen
- Maak het randje van het loempiavel nat met een beetje water en rol hem dicht. Herhaal dit met de andere loempiavellen
- Haal de blaadjes sla los van de krop baby romaine. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de rode peper in kleine blokjes. 1
- Meng met de vissaus, 50 ml limoensap (per 15 porties), de rest van de knoflook, de suiker en het water tot een dip (nuoc cham)
- Controleer evt. met een keukenthermometer of de olie heet genoeg is. Bak de loempia’s in delen 5-6 min. in de hete olie, tot ze gaar en knapperig zijn
- Bak er niet te veel tegelijk, want dan plakken ze aan elkaar. Laat tussendoor de olie op temperatuur komen
- Serveer de loempia’s met de sla, hele takjes munt, Thais basilicum en de nuoc cham (dipsaus)
- Je kunt een blaadje sla met kruiden naar smaak om de loempia wikkelen en hem zo gemakkelijk in de saus dippen.
Vietnamese loempia's is een recept van Albert Heijn