Vietnamese loempia's

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 100 g shiitake
  • 50 g vermicelli glass noodles soe-oen
  • 200 g diepvries rauwe gepelde garnalen
  • 1 middelgroot ei
  • 200 g kipgehakt naturel
  • 0.5 tl zout
  • 0.25 tl witte peper
  • 0.5 tl suiker
  • 1 tl Bio Today yeast free vegetable stock powder in pot
  • 35 ml Koh Thai fish sauce
  • 150 g peen julienne
  • 1 liter arachideolie
  • 15 diepvries loempiavellen
  • 1 babyromainesla
  • 1 limoen
  • 1 rode peper
  • 25 g suiker
  • 50 ml water
  • 15 g verse munt
  • 15 g verse Thaise basilicum

Bereiding

  1. Snipper de sjalotten. Knijp ze fijn tussen je handen om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken. Snijd de knoflook fijn. Snijd de shiitake fijn.
  2. Laat de glasnoedels weken in heet water. Knijp daarna zo goed mogelijk uit en knip in kleine stukjes van ca. 2 cm.
  3. Snijd de garnalen fijn. Splits het ei.
  4. Meng het gehakt met de fijngesneden garnalen, het zout, de witte peper, de suiker, de bouillonpoeder, de vissaus, de sjalotten, ? van de knoflook en het eiwit.
  5. Het eigeel wordt niet gebruikt. Kneed het mengsel met schone handen 3 min. goed door, totdat het gehakt iets lichter van kleur wordt en alles goed gemengd is.
  6. Meng de peen, shiitake en glasnoedels erdoor. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast.
  7. Verhit de olie tot 180 °C.
  8. Leg een loempiavel met een punt naar boven op het werkblad.
  9. Schep ca. 70 g van het kip-garnalenmengsel (per 15 stuks) op ca. 7 cm van de onderkant in het midden van het loempiavel en maak er een bergje van
  10. Vouw een punt van het vel over de vulling, trek het vel iets naar je toe en vouw de zijkanten van het vel naar binnen
  11. Maak het randje van het loempiavel nat met een beetje water en rol hem dicht. Herhaal dit met de andere loempiavellen
  12. Haal de blaadjes sla los van de krop baby romaine. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de rode peper in kleine blokjes. 1
  13. Meng met de vissaus, 50 ml limoensap (per 15 porties), de rest van de knoflook, de suiker en het water tot een dip (nuoc cham)
  14. Controleer evt. met een keukenthermometer of de olie heet genoeg is. Bak de loempia’s in delen 5-6 min. in de hete olie, tot ze gaar en knapperig zijn
  15. Bak er niet te veel tegelijk, want dan plakken ze aan elkaar. Laat tussendoor de olie op temperatuur komen
  16. Serveer de loempia’s met de sla, hele takjes munt, Thais basilicum en de nuoc cham (dipsaus)
  17. Je kunt een blaadje sla met kruiden naar smaak om de loempia wikkelen en hem zo gemakkelijk in de saus dippen.
Vietnamese loempia's is een recept van Albert Heijn