Zuurdesembrood

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 200 g zuurdesemstarter (Zie recept elders op de website)
  • 550 g patent tarwebloem
  • 300 ml koud kraanwater
  • 15 g zout
  • 10 g fijne kristalsuiker
  • 1 el arachideolie

Bereiding

  1. Meng de starter in een kom met 50 g bloem en 50 ml water en laat 4-7uur losjes afgedekt met vershoudfolie op het aanrecht staan. Gebruik de starter op het moment dat hij het meest actief is: als hij flink in volume is gegroeid en er veel bubbels in zitten.
  2. Meng de starter in een mengkom met de rest van de bloem, de rest van het water, het zout en de suiker. Schraap het deeg met de schraper uit de kom op een schoon werkblad. Kneed het in 10-15 min. elastisch door het met je handpalmen steeds van je af te duwen en weer terug te halen. De structuur van het deeg verandert tijdens het kneden. Voeg geen extra bloem toe. Het deeg kan een beetje plakkerig blijven.
  3. Vet de andere mengkom helemaal in. Zo blijft het deeg na het rijzen niet plakken en haal je het er beter uit. Leg het deeg met de schraper in de kom. Dek losjes af met vershoudfolie en laat 4 uur op een behaag- lijke, tocht- en zonvrije plek rijzen. Het deeg zal rijzen, maar niet in volume verdubbelen.
  4. Bestuif de rijsmand royaal met bloem. Zo blijft het deeg na het rijzen niet plakken. Neem het deeg uit de kom en leg op een licht met bloem bestoven werkblad. Duw het in het midden een beetje in, trek de bovenste kant een stukje van je af en vouw naar binnen over het deeg. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling totdat je het hele deeg hebt gedaan en dit goed blijft zitten. Keer het deeg en vorm met je handen verder tot een strakke, gladde en ronde bol. Leg met de naad naar boven in de rijsmand en bestrooi licht met bloem. Dek losjes af met vershoudfolie en zet 12 uur in de koelkast.
  5. Neem het deeg 1 uur voordat je de oven voorverwarmt uit de koelkast en laat in de rijsmand op kamertemperatuur komen.
  6. Zet de lege braadpan in de oven en verwarm de oven voor op 230 °C. Haal de pan eruit als de oven op temperatuur is. Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier. Maak er met een scherp mesje 1 grote of 2-3 kleine inkepingen in. Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig in de braadpan en doe hier de deksel op.
  7. Bak het brood in de oven in 35-40 min. goudbruin en gaar. Neem na 20 min. de deksel van de pan. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Neem het brood uit de oven en laat 1 uur afkoelen op een rooster. Snijd het pas aan als het lauwwarm of op kamertemperatuur is.
Zuurdesembrood is een recept van Albert Heijn