Gegrilde bospeen met gember-ketjapjus

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 300 g meergranenrijst
  • 2 preien
  • 600 g bospenen
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 3 tenen knoflook
  • 8 cm verse gember
  • 2 el arachideolie
  • 4 el ketjap manis
  • 4 el ketjap asin
  • 4 el gebakken uitjes

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de prei zonder hem te snijden. Leg de preien op de grootste gaspit van het fornuis en zet het vuur aan. Laat de preien rustig liggen en verschuif ze af en toe met een tang, zodat de hele buitenkant rondom zwart wordt. Dit blakeren van de prei duurt 5-10 min., afhankelijk van de grootte van je gaspit en prei. Je kunt ook een cre?me-bru?le?ebrander gebruiken. Laat de preien 10 min. afkoelen.
  2. Verhit ondertussen een grillpan. Haal het loof van de wortels en snijd dit grof. Schrap de wortels en gril 8-10 min. Snijd 1 cm van de boven- en onderkant van de prei. Haal de geblakerde buitenste laag van de prei en snijd eventuele zwarte randjes aan de bovenkant eraf, zodat je zoveel mogelijk prei overhoudt. Snijd de preien in drie stukken en halveer elk stuk in de lengte. Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de stukken prei met de snijkant naar beneden in 2 min. goudbruin.
  3. Pel ondertussen de knoflook en schil de gember. Rasp beide. Verhit de olie op laag vuur in een koekenpan en fruit de gember en knoflook 3 min. Voeg de ketjap manis en asin toe en zet het vuur uit. Meng het gesneden loof van de peen door de gekookte rijst. Verdeel over borden, met de bospeen erop met daarover de ketjapjus en de prei met de gebakken uitjes ernaast.
Gegrilde bospeen met gember-ketjapjus is een recept van Albert Heijn