Èchte jus

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 3 sjalotten (ongepeld)
  • 400 g knolselderij
  • 300 g winterpeen
  • 500 g kipdrumsticks
  • 2 medium handsinaasappels
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 el venkelzaad
  • 100 g magere gerookte spekreepjes
  • 2 tenen knoflook (ongepeld)
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 2 el tarwebloem
  • 1 liter water (heet)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de ongepelde sjalotten in kwarten. Schil de knolselderij en snijd in grove stukken. Snijd de peen in stukken van 2 cm. Maak inkepingen in de drumsticks en halveer de sinaasappels. Doe de sjalot, knolselderij, peen, drumsticks, sinaasappel, laurier, venkelzaad, spek, ongepelde knoflook en tijm in een vuurvaste ovenschaal. Bestrooi met peper en eventueel zout. Besprenkel met de olie, schep om en rooster 1 uur in het midden van de oven. Schep halverwege om.
  2. Neem de schaal uit de oven en zet op laag vuur. Neem de sinaasappelhelften uit de schaal en laat iets afkoelen. Schraap met een houten lepel de aanbaksels los, druk de groente plat en roer de bloem erdoor. Laat 5 min. op laag vuur garen. Roer af en toe. Knijp de sinaasappelhelften voorzichtig uit boven de schaal en voeg het hete water toe. Breng aan de kook en laat 15 min. op middelhoog vuur koken. Roer regelmatig.
  3. Schenk door een zeef en vang de jus op. Druk met een pureestamper of houten lepel de groente en kip extra aan in een vergiet en vang de sappen op. Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.
Èchte jus is een recept van Albert Heijn