Zeewiersalade met gebakken tofu

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 375 g tofu naturel
  • 3 cm verse gember
  • 6 el ketjap manis
  • 20 g gedroogd zeewier (zakje)
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 2 bosuien
  • 125 g koelverse zeewiersalades
  • 4 el sesamolie
  • 20 g sesamzaad
  • 20 g zwart sesamzaad

Bereiding

  1. Laat de tofu uitlekken. Leg een schone theedoek op een bord. Leg de tofu hierop en vouw de randen van de doek over de tofu. Zet een zware pan (of iets anders zwaars) op de tofu en laat 30 min. staan, zodat er zo veel mogelijk vocht uitkomt.
  2. Schil en rasp de gember en meng met twee derde van de ketjap. Breng op maak met peper en eventueel zout. Snijd de tofu in de breedte in plakken van 1 cm. Doe met de marinade in een brede kom. Laat 15 min. marineren. Week ondertussen het gedroogde zeewier 10 min. in ruim koud water.
  3. Snijd de komkommer in stukken van 5 cm. Snijd vervolgens in dunne plakjes van een ½ cm en in dunne reepjes (julienne). Verwijder het steeltje van de rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen en snijd in dunne ringetjes. Pers de limoen uit. Snijd de bosui in ringetjes.
  4. Laat het zeewier uitlekken en knijp het vocht eruit. Meng in een schaal met de zeewiersalade, peper, komkommer, bosui, de helft van de olie en het limoensap. Meng het gewone en zwarte sesamzaad op een bord en wentel een voor een de plakken gemarineerde tofu erdoor. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de tofu in 6 min. op middelhoog vuur goudbruin. Verdeel de salade over de borden en verdeel de gebakken tofu erover. Schraap de gebakken sesamzaadjes uit de pan en strooi over de salade. Besprenkel met de rest van de ketjap.
Zeewiersalade met gebakken tofu is een recept van Albert Heijn