Zelfgemaakte tomatenbrood

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

 • 500 g bloem ( extra om te bestuiven)
 • 1 zakje gedroogde gist
 • ½ tl fijn zeezout
 • 450 ml passata di pomodoro
 • 10 zongedroogde tomaatjes in olie (uitgelekt)
 • olijfolie
 • 2 tl sesamzaadjes

Bereiding

 1. Zeef de bloem in een ruime kom en voeg de gist en het zout toe. Maak een kuil in het midden en giet de passata in de kuil. Roer zachtjes met een lepel. Meng alles vervolgens met uw handen van het midden uit naar de randen tot een samenhangend, vochtig deeg. Voeg als het nodig is nog wat extra bloem toe.
 2. Bestuif het deeg met bloem en kneed het deeg met de hand op een met bloem bestoven werkblad ongeveer 10 min., of tot u een zacht en elastisch deeg hebt. Doe het deeg in een licht ingevette kom, bedek met een schone, vochtige theedoek of plasticfolie en laat op een warme, tochtvrije plek 45 min. rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
 3. Snijd de zongedroogde tomaatjes grof. Druk op een met bloem bestoven werkblad de lucht uit het deeg en kneed kort door. Bestuif het deeg met nog wat extra bloem en kneed vervolgens de zongedroogde tomaatstukjes beetje bij beetje, in ongeveer 5 min., door het deeg.
 4. Vet de broodvorm in met een beetje olijfolie. Bestuif de vorm met bloem; houd hem schuin zodat de bloem ook tegen de randen blijft plakken. Schud het teveel aan bloem uit de broodvorm. Doe het deeg in de vorm en bedek met een schone, vochtige theedoek. Laat op een warme, tochtvrije plek 30-40 min. rijzen.
 5. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestrijk het deeg met wat water en strooi de sesamzaadjes over het deeg. Bak het brood 40-45 min. of tot het mooi gerezen en goudbruin is. Laat het brood op een rooster afkoelen en serveer.
Zelfgemaakte tomatenbrood is een recept van Albert Heijn