Ribollita van Armanda

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 150 g gedroogde witte bonen
  • 2 uien
  • 5 tenen knoflook
  • 1 bleekselderij (in stukjes)
  • 4 stuks takjes rozemarijn
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 5 roma tomaten
  • 500 g winterpeen
  • 300 g vastkokende aardappelen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200 g diepvries boerenkool
  • 100 g vluggort
  • 1 ciabatta afbakbrood
  • 4 el olijfolie extra vierge

Bereiding

  1. Doe de bonen in een kom en schenk er zoveel koud water bij dat de bonen ca. 5 cm onder water staan. Laat 12 uur weken. Spoel af in een vergiet.
  2. Schep ze in een ruime pan met ruim koud water. Snijd de helft van de ui in kwarten en voeg samen met 2/5e van de knoflook, 1/3e van de bleekselderij en de helft van de rozemarijn toe. Breng langzaam aan de kook en kook de bonen op laag vuur in 1½ uur gaar.
  3. Snijd ondertussen de achtergehouden ui in ringen. Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui 10 min. op laag vuur. Snijd de rest van de knoflook fijn. Kruis de tomaten in met een mes, dompel ze 20 sec. in kokend water en verwijder het vel. Snijd ze in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes. Schil en snijd de peen in plakjes en schil en snijd de aardappel in kleine blokjes. Voeg de rest van de bleekselderij, de knoflook, tomaten, peen en aardappel toe aan de ui en bak 5 min.
  4. Verwijder de rozemarijn, ui en knoflook uit de bonen. Voeg de groenten, de rest van de rozemarijn en de bevroren boerenkool toe. Voeg koud water toe tot alles net onder staan en breng aan de kook. Laat op heel laag vuur nog 1 uur koken. Voeg na 45 min. de gort toe. Breng op smaak met peper en zout. Rooster 8 plakjes ciabatta in het broodrooster. Besprenkel de soep met flink wat olie en serveer met het brood.
Ribollita van Armanda is een recept van Albert Heijn