Alain Carons kip met mosterd-gembersaus, pilav rijst en gestoofde prei

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 1 Franse scharrelkip (op kamertemperatuur)
  • 110 g ongezouten roomboter
  • 100 ml droge witte wijn
  • 6 cm verse gember (geschild en in grove stukken gesneden)
  • 3 stengels koelverse sereh citroengras (in stukjes van 1 cm gesneden)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 bouquet garni verse kruidenmix (3 takjes platte peterselie, 2 takjes tijm en 1 laurierblaadje)
  • 1 groentebouillontablet
  • 1150 ml kraanwater
  • 300 ml verse slagroom
  • 4 preien
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 400 g witte rijst
  • 2 el dijonmosterd

Bereiding

  1. Snijd de kip in ca. 12 stukken. Verhit 50 g boter in een ruime pan tot het niet meer bruist. Doe de stukken kip in de pan en braad rondom in 5 min. goudbruin.
  2. Schenk de wijn bij de kip (glaceren). Voeg dan de gember, sereh, knoflook en 1 bouquet garni toe. Verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg 150 ml water toe en laat 5 min. op laag vuur koken. Voeg de slagroom toe en leg de deksel op de pan. Laat de kip in ca. 15 min. gaar worden.
  3. Snijd de onderkant van de preien en verwijder de buitenste bladeren. Spoel de preien schoon en snijd het witte gedeelte in stukken van 8 cm.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt 35 g boter in een ruime pan waar de prei naast elkaar in past. Leg de prei in de pan en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  5. Schud de pan zodat de prei helemaal met boter bedekt is. Voeg 150 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en leg een passend stuk bakpapier direct op de prei. Laat de prei in ca. 30 min. gaar stoven. Keer regelmatig.
  6. Verhit de rest van de boter in een ovenvaste pan en fruit de ui zachtjes tot het glazig is. Roer de rijst erdoor tot de korrels mooi glimmen en glanzen. Schenk er 1 liter water bij. Voeg het andere bouquet garni en peper en zout naar smaak toe. Leg de deksel op de pan en kook de rijst in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar.
  7. Neem de kip uit de pan. Laat de saus ca. 5 min. inkoken tot een yoghurtdikte. Roer van het vuur de mosterd erdoor. Schenk de saus door een zeef en doe de kip en de saus weer terug in de pan.
  8. Serveer de kip met de rijst en de prei. Lekker met een paar blaadjes dragon, platte peterselie en een paar sprietjes bieslook.
Alain Carons kip met mosterd-gembersaus, pilav rijst en gestoofde prei is een recept van Albert Heijn