Gratin van aardappel, ansjovis en ui

Recept van Albert Heijn

Ingrediënten

  • 3 sneetjes broden
  • 600 g uien
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g ansjovisfilets in olie in blik
  • 30 g verse peterselie
  • 1 kg vastkokende aardappel
  • 250 ml verse slagroom
  • 30 g ongezouten roomboter

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de sneetjes brood tijdens het voorverwarmen ca. 10 min. in de oven. Snijd de uien in dunne halve ringen en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie uit het blikje ansjovis in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de uien toe en bak 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig.
  2. Snijd ondertussen de ansjovis en de blaadjes van de peterselie fijn. Neem de pan met de ui van het vuur en voeg de ansjovis en peterselie toe. Schil de aardappelen en schaaf in plakjes met de keukenmachine of een kaasschaaf. Verdeel de helft van de aardappelen over de ingevette ovenschaal en schep het uienmengsel erop. Dek af met de rest van de aardappelen.
  3. Schenk de slagroom erover en verkruimel de geroosterde sneetjes brood erboven. Leg de boter in vlokjes erop en bak in ca. 1 uur net onder het midden van de oven goudbruin en gaar.
Gratin van aardappel, ansjovis en ui is een recept van Albert Heijn